Energirådgivning
Energirådgivning til den enkelte forbruger for at fremme besparelser i energiforbruget vil fremover være en del af fjernvarmeforsyningen. Energirådgivningen vil medvirke til at gøre fjernvarmen endnu mere miljøvenlig og til generelt at frem udviklingen af bæredygtig energiforsyning til fordel for vort fælles miljø.
Vi yder rådgivning til energiselskabernes kundeinstallationer indenfor fjernvarme. Herunder bolig- og industribyggeri ejet af offentlige eller private kunder, men assisterer også energiselskaber til konvertering og energibesparelse i samarbejde med deres organisation.
Som bygherrerådgiver og projektleder for Vestforbrændingen har vi deltaget i konverteringen fra naturgas til fjernvarme hos Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S i Bagsværd - et teknisk og logistisk kompliceret projekt, hvor produktionen skulle opretholdes under konverteringen. Vi har således været medvirkende til at indfri Novo Nordisk og Novozymes bæredygtighedsmål for CO2 reduktion samt med til at etablere en driftssikker og fremtidssikret varmeforsyning for verdens førende virksomheder inden for behandling af diabetes og enzymproduktion i 2010 og 2011.
Fjernkøling udnytter overskudsvarmen
Fjernkøling bygger på de samme grundprincipper som fjernvarme; nemlig at de udnytter overskudsvarmen fra kraftværkernes el-produktion. Men hvor fjernvarme kan bruge varmen direkte, omdannes overskudsvarmen til fjernkøling ved hjælp af havvand, varmedrevne kølemaskiner og eldrevne kompressorer.
Fra den 1. marts 2010 leverer Københavns Energi køling til virksomheder omkring Kgs. Nytorv i København. Det sker fra Danmarks første fjernkølingscentral placeret mellem Adelgade og Borgergade.
Hidtil har virksomhederne fået den nødvendige køling af serverrum, kontorlokaler og butikker fra deres egne, små eldrevne køleanlæg placeret i de enkelte virksomheder.
Fjernkøling er en gevinst både for virksomhederne og for miljøet.
Københavns Energi ønsker, over de kommende år, at udbygge fjernkølingen til at omfatte flere områder i hovedstaden.
Fjernkøling reducerer el-forbruget til køling med op til 80% og deres CO2-udledning med op til 70%. Vi ser et stort potentiale i fjernkøling og oplever stor interesse fra erhvervskunder.
Vi yder rådgivning til energiselskabernes kundeinstallationer indenfor fjernkøling. Herunder bolig- og industribyggeri ejet af offentlige eller private kunder, men assisterer også energiselskaber til konvertering og energibesparelse i samarbejde med deres organisation.
Som bygherrerådgiver har vi fået til opgave at undersøge rentabiliteten i at tilslutte Københavns E fjernkøling, frem for at Post Danmark bruger sine egne kompressorkølemaskiner og havvand som køling. Nuværende kølekapacitet ca. 1,2 MW som anvendes til komfort- og serverkøling på postcentralens 120.000 m2.